Olejki / oleje arganowe – odżywcza siła natury

Marokańskie złoto, czyli naturalne właściwości oleju arganowego

olej arganowy

Olej arganowy jest wytwarzany w naturalny sposób w 100% ze świeżych owoców drzewa arganowego zwanego drzewem życia. Olej wykorzystuje się zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce estetycznej o naturalnym działaniu. Swoją niesłabnącą popularność olej arganowy zawdzięcza właściwościom przeciwstarzeniowym, które uwarunkowane są obecnością kwasu ferulowego oraz naturalnej witaminy E zwanej witaminą młodości. Jest to więc swoisty eliksir młodości, znacznie hamujący procesy starzenia. Dodatkowo olejki arganowe mają
dobroczynny wpływ na cerę trądzikową, delikatną i podrażnioną. Odżywczy wpływ preparatu sprawia, że nawet wrażliwa i sucha cera stanie się piękna i promienna. Olej arganowy doskonale zadba także o włosy. Odżywi je i sprawi, że będą mocne i lśniące. Preparat znakomicie poprawia stan paznokci - zwiększa ich twardość zmniejszając łamliwość płytki paznokciowej oraz poprawia i wygładza wygląd skórek wkoło paznokcia.

Unikalny skład olejku arganowego

Na popularność olejku arganowego wpływa jego unikalny skład. Ceniony jest głównie za bogactwo tłuszczów nienasyconych omega-6 i omega-9, obecność witaminy "E" i nagromadzenie substancji czynnych. Wszystko to razem sprawia, że olejek arganowy to niezastąpiony środek odżywiający, regenerujący naskórek, o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwrodnikowym, a nawet łagodzący objawy alergii.

Sposób wytwarzania oleju arganowegoolejek arganowy

Olej arganowy organic to natura w czystej postaci. Nie poddaje się go żadnej chemicznej obróbce. Drzewo arganowe, które wytwarza owoce w postaci orzechów, rośnie na terenach objętych  ścisłą ochroną, dzięki czemu otrzymujemy produkt całkowicie nieskażony. Ze względu na swoje lecznicze właściwości roślinę rodzącą olejek arganowy nazywa się "drzewem życia".  Olej arganowy, służący celom kosmetycznym, tłoczony jest na zimno. W rezultacie uzyskuje się specyfik o przyjemnym orzechowym zapachu i pomarańczowym zabarwieniu.

Historia olejku arganowego w pigułce

Olejek arganowy doceniany był od najdawniejszych czasów. Już Berberowie, zamieszkujący wówczas północną część Afryki, używali olejku arganowego przede wszystkim do celów spożywczych i pielęgnacyjnych chroniąc skórę przed silnym słońcem. Dzisiejsza kosmetologia powróciła do źródeł, by znów czerpać naturalne korzyści z drzewa natury.

Aby zapewnić sobie promienną i stale odżywioną cerę, warto codziennie korzystać z niezastąpionych właściwości olejku arganowego.


Share