Olej awokado
Olej awokado organic jest otrzymywany w 100% ze świeżych owoców drzewa awokado. Występuję w postaci lekko złotego lub lekko zielonego oleju. Dzięki zwartości kwasów: olejowego, linolowego, palmitynowego i stearynowego olej avokado wnika w głębokie warstwy skóry, co skutkuje jej odpowiednim odżywieniem. Zawartość witamin A, B1, B2, C, E, PP, K i H sprawia, że olej avokado głęboko odbudowuje i regeneruje skórę. Ponadto olej z avokadao posiada w swoim składzie substancje mineralne, takie jak wapń, fosfor i regulujący ciśnienie krwi potas.
Olej avokado polecany jest w szczególności do cery przesuszonej i dojrzałej, jednak sprawdza się również w pielęgnacji cery wrażliwej i problematycznej. Wynika to z jego przeciwalergicznych, antygrzybiczych i łagodzących właściwości. Ze względu na zawartość wielu substancji odżywczych olej avokado wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków ujędrniających, balsamów natłuszczających i regenerujących, a także odżywek do włosów.
Zastosowania oleju awokado:
- Może być stosowany bezpośrednio na skórę w celu jej nawilżenia i wygładzenia;
- Olej avokado wspaniale sprawdza się w pielęgnacji skóry na szyi i pod oczami;
- Właściwości antyzapalne i antygrzybiczne oleju avokado sprawdzają się w pielęgnacji skóry problematycznej;
- Może być używany jako olejek do masażu;
- Wcieranie oleju avokado w skórę głowy wzmocni cebulki włosów, dzięki czemu staną się mniej skłonne do wypadania;
- Stosowanie oleju na suche i zniszczone włosy znacznie poprawia ich kondycję, stają się lśniące, odporniejsze na uszkodzenia;
- Olej avokado może być stosowany wspomagająco w leczeniu bóli artretycznych i reumatycznych.
Avokado – Persea Scheffer
Avokado (inaczej smaczliwka) należy do wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występujące naturalnie w strefie klimatów tropikalnych i subtropikalnych Ameryki Północnej i Południowej. Drzewo osiąga wysokość do 20 metrów, a jego mają żółtawozielone ubarwienie. Owoc avokado posiada gruszkowaty lub jajowaty kształt. Wewnątrz owocu, otoczonego grubą skórą, znajduje się zielonkawy miąższ o kremowej konsystencji i nasiono, które nie jest jadalne. Owoc avokado, ze względu na długi okres dojrzewania, jest bogatym źródłem składników mineralnych i witamin.