Naturalny olej kokosowy

olej kokosowyOlej kokosowy organic otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno ze świeżych orzechów kokosa. W stanie płynnym ma lekko złoty kolor. Olej kokosowy posiada unikatowy skład nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo zawiera sporą zawartość witaminy C i E.. W odróżnieniu od zwierzęcych kwasów tłuszczowych, te zawarte w oleju kokosowym posiadają tylko od 8 do 12 atomów węgla, co czyni je łatwiej przyswajalnymi dla organizmu. Dlatego olej kokosowy często wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Odpowiednie proporcje kwasu laurynowego i kaprylowego sprawiają, że olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze, co wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Ponadto olej kokosowy to bogate źródło naturalnych antyoksydantów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki w organizmie. Skutkuje to spowolnieniem procesów starzenia skóry.

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

Olej kokosowy posiada silne właściwości nawilżająca i ochronne, przez co jest często wykorzystywany w produkcji szamponów, odżywek i balsamów. Stosowanie oleju kokosowego jako serum na włosy sprawia, że stają się one gładkie, lśniące i bardziej odporne na uszkodzenia pochodzenia mechanicznego i chemicznego. Ponadto wcieranie oleju w skórę głowy sprawia, że włosy stają się mniej podatne na wypadanie. Stosowanie oleju kokosowego na całe ciało nawilża i wygładza skórę, zapobiega pierwszym oznakom starzenia i zmarszczkom. Olej kokosowy posiada właściwości łagodzące, dlatego jest wykorzystywany w leczeniu zmian skórnych, takich jak przebarwienia, egzemy i inne zmiany skórne.

Palma kokosowa /Cocos nucifera/kokos do produkcji oleju

Palma kokosowa pochodzi najprawdopodobniej z południowo-wschodnich rejonów Azji lub północno-zachodniej Ameryki Południowej. Roślina jest jedynym  gatunkiem z monotypowego rodzaju kokos, który należy do rodziny arekowatych. Palma kokosowa osiąga maksymalną wysokość 30 metrów. Jej liście mają długość od 4 do 6 metrów, a szerokość od 60 do 90 cm. Najcenniejszą częścią palmy kokosowej jest jej owoc, czyli orzech kokosowy. Unikatowe właściwości orzecha kokosowego docenione zostały już setki lat temu. W języku starożytnych, średniowiecznych i wczesno nowożytnych Indii palma kokosowa to „kalpa vriksha”, czyli „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia” W języku malajskim nazwa rośliny brzmi „pokok seriru guna”, co oznacza „drzewo o tysiącu zastosowań. Z orzecha kokosowego otrzymuje się trzy produkty: miąższ, sok i olej kokosowy. 


Share