Olej marchwiowy

naturalny olej marchwiowyOlej marchwiowy polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej i starzejącej się. Zawartość witaminy A wpływa na zwiększenie jędrności i napięcia skóry. Stosowanie oleju marchwiowego skutkuje zmniejszeniem widoczności i ilości zmarszczek. Dzięki właściwościom fotoochronnym olej marchwiowy jest naturalnym preparatem chroniącym przed szkodliwym działaniem promieni UV. Zawarte w oleju karoteny przyspieszają proces opalania, nadając skórze piękny, jednolity kolor. Olej marchwiowy wpływa na poprawę kondycji suchych i zniszczonych włosów.  Ponadto olej marchwiowy wykazuje właściwości przeciwzapalne. Może być stosowany pomocniczo w leczeniu łuszczycy, egzemy, poparzeń słonecznych i pęcherzy.

Olej marchwiowy ma zastosowanie jako:

  • olejek do ciała i włosów (w postaci rozcieńczonej)
  • olejek do masażu (w postaci rozcieńczonej)
  • składnik kosmetyków brązujących
  • składnik kosmetyków do opalania
  • barwnik w kremach, mydłach
  • naturalny barwnik spożywczy

Naturalne właściwości oleju marchwiowegoolej marchwiowy

Olej marchwiowy pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion marchwi. Posiada intensywny pomarańczowy kolor. Aplikowany bezpośrednio na skórę nie zostawia tłustej warstwy. Olej marchwiowy to bogate źródło witamin i minerałów. Głównym składnikiem występującym w oleju marchwiowym jest witamina A, która wpływa na ogólny stan skóry. Zawarte w oleju marchwiowym karoteny- beta-karoten, alfa-karoten i gamma-karoten, są odpowiedzialne za ochronę komórek skóry przed działaniem wolnych rodników. Zwiększają  zdolności skóry do regeneracji i przyspieszają gojenie się drobnych uszkodzeń. Olej marchwiowy wspomaga leczenie poparzeń słonecznych oraz uodparnia skórę na uszkodzenia promieniami słonecznymi.

Marchew zwyczajna

Marchew zwyczajna należy do rodziny roślin selerowatych. Naturalnie występuje na obszarze Europy, Azji i Afryki Północnej. Jest rośliną uprawną. Posiada pierzastosieczne liście, małe białe kwiaty i jadalny, rozbudowany korzeń. Korzeń jest magazynem substancji odżywczych. W zależności od ilości karotenu, korzeń posiada białą, żółtą, pomarańczową lub purpurową barwę. Z korzenia otrzymuje się olej marchwiowy. Już w starożytności doceniano lecznicze właściwości marchwi. Wykorzystywana jest w kuracjach zaburzeń pokarmowych, takich jak anemia.


Share