Olej konopny

Naturalny olej konopnyDzięki swoim unikatowym właściwościom olej konopny znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Znakomicie poprawia gospodarkę lipidową. Przeciwzapalne i przeciwbakteryjne właściwości oleju konopnego wykorzystywane są w preparatach kosmetycznych przeznaczonych dla cery trądzikowej. Wspomaga leczenie różnego rodzaju zapaleń skórnych poprzez wzmocnienie odporności skóry. Nie zostawia na skórze tłustej warstwy. Stosowany bezpośrednio jako olejek sprawia, że staję się ona bardziej miękka, sprężysta i wygładzona. Ponadto olej konopny zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

 

Olej konopny wykorzystywany jest jako:

  • dodatek do olejków do ciała i masażu
  • dodatek do balsamów i płynów do kąpieli
  • składnik kremów do twarzy i kosmetyków przeciwsłonecznych
  • doskonały nośnik penetrujący dla ekstraktów roślinnych i naturalnych olejków eterycznych

Właściwości oleju konopnegoOlej konopny

Olej konopny otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion konopi siewnej. Ma zielono-brązową barwę oraz korzenno-orzechowy zapach i smak. Olej konopny posiada nietłustą konsystencję i łatwo wchłania się przez skórę. Około 80% zawartości oleju konopnego stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe- linolowy, alfa-linolenowy, oleinowy. Kwasy te są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Są między innymi odpowiedzialne za budowę błon komórkowych, usuwanie toksyn z komórek oraz wzmacnianie systemu odpornościowego. Olej konopny zawiera również związki odżywcze, które mają właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Konopie siewne

Konopie siewne pierwotnie występowały w górach Ałtaj, Tienszan oraz w Afganistanie i na Zakaukaziu. Obecnie uprawy konopi spotykane są na całym świecie. Roślina osiąga wysokość 2,5 metra, jest bardzo rozga
łęziona. Wykorzystuje się ją do pozyskiwania włókien, wykorzystywanych w przemyśle odzieżowym, papierniczym, budowlanym. Liście konopi wydzielają intensywny zapach. Kwiaty konopi mają biało-zieloną barwę. Jajowate nasiona o szarożółtym kolorze wykorzystywane są w produkcji oleju konopnego.


Share